Bra kontakter:


   Surströmmingskungen
    Ruben Madsen

  • Höga Kusten Båtarna
   UlvöByn AB
   Ulvön AB (Aktivitetsportal)
  • Alenius Inc. (Brodyrer)
   Ulvö Lilla Salteri
  • Ulvö Hotell
  • Mjälloms Tunnbröd
  • Ulvö Stugby & Handelsbod
  • Örnsköldsviks Kommun
  • Höga Kusten Turism AB
  • Gösta Hannells Fisksalteri
2018.05.18
SURSTRÖMMINGSPREMIÄREN
- STORT PARTY -

UlvöByn;
12.00 - 14.00 Surströmmingslunch.  Klassisk dukning!
18.00 - 22.00 Surströmmingsmiddag med Surströmmingskungen Ruben Madsen.
Underhållning; Surshow, Rensdemo, Kåserier, Sång och musik, Quiz, foto sessions!
Bokning: Linn  070 3092884


Ulvö Lilla Salteri;
Surströmmings-bords-buffé för grupper:
Runda bordet - 6 personer
Långbordet - 14 personer

Bokning: Ruben  070 5924492


Evenemang 2014.08.21-24

PRESSMEDDELANDE 2012-03-22

Mer information:  Saltör Ruben Madsen 070 5924492     www.surstromming.se  www.kartell.sePRESSMEDDELANDE 2011-08-11

Anrika Ulvöprinsen Surströmming återuppstår som delikatessNu sjösätts en satsning på att bredda intresset för surströmming,
Sveriges mest unika etniska maträtt.

Tanken är att fler skall se surströmming som en delikatess istället för att förknippa den med den speciella doften.

I närvaro av Västernorrlands landshövding Bo Källstrand undertecknade
2011-08-10 på Ulvön "Surströmmingskungen" Ruben Madsen och
Elisabeth Nordqwist avtal att Ulvö Lilla Salteri köper alla rättigheter till märket Ulvöprinsen med beredningsrecept, burkdesign, logotyp och försäljning.

Satsningen bygger på produktutveckling och marknadsföring genom nya kanaler under det anrika varumärket Ulvöprinsen.
En utgångspunkt för satsningen är att som historiskt dokument, i mindre skala, behålla den klassiska beredningen i trätunnor och samtidigt, i större skala, göra surströmming mer attraktiv för fler genom att korta avståndet mellan traditionell beredning och nytänkande bl.a. förpackningar med färdiga filéer och utveckling som gör doftupplevelsen mer behaglig utan att smaken påverkas negativt.

– Många svenskar står bakom surströmming som en del av vår nationella identitet, men att dessutom kunna tillgodogöra sig denna delikatess som en kulinarisk upplevelse är en utmaning.

Jag har nu bestämt mig för att göra det enklare för fler att faktiskt kunna prova och njuta av surströmming, säger Saltör Ruben Madsen.

Ulvöprinsen skapades av Fridolf Nordqwist 1932, legendariske "Ulvökungen" i Ulvöhamn på Ulvön i Höga Kusten. Han byggde framgången på sin fars Oskars originalrecept från andra halvan av 1800-talet. Ulvöprinsen var det ledande varumärket för surströmming fram till 1983, då dottern Elisabeth Nordqwist upphörde med tillverkningen i stor skala på Ulvön.

– Surströmming är en kulturhistorisk och kulinarisk företeelse som har framtiden för sig, säger Elisabeth Nordqwist, tredje generationens surströmmingsproducent och den som senast tillverkade surströmming i stor skala på Ulvön.

– Dagens undertecknande är ett viktigt led i att lyfta fram surströmmingen som ett utslag för en anrik närproducerad delikatess från Västernorrland, säger Bo Källstrand, Västernorrlands landshövding.

Surströmming fiskas på Höga Kusten sedan 1600-talet. Det är ett av få svenska livsmedel med skyddsklassning av EU utifrån sin landsunika prägel. Konsumtionen av surströmming är konstant sedan många år. 700 ton strömming omvandlas årligen till 995 150 burkar, vilket motsvarar ungefär 2 840 850 portioner. 42 procent av de som äter surströmming gör det mer än en gång per år. 5,5 strömmingar konsumeras per år av dem som äter surströmming. Andelen som säljs i mellansverige ökar från år till år, efter att tidigare främst ha konsumerats i Norrland.

Mer information:  Saltör Ruben Madsen 070 5924492     www.surstromming.se  www.kartell.se